Saturday, June 20, 2009

PEDOMAN UNTUK ISTERI SOLEHAHSempena cuti semester panjang ini, saya ucapkan selamat bercuti kepada semua. Alhamdulillah dengar cerita ramai yang nak bertunang dan mendirikan rumah tangga, setakat ni saya dapat beberapa tempahan masakan (tempahan masih dibuka) dan beberapa undangan ke majlis tersebut. InsyaAllah saya akan cuba hadiri, tapi maaf sendainya majlis itu diadakan di Malaysia sebelum tengah bulan 8 saya tak dapat hadirkan diri kerana masih berada di Mesir, seandainya majlis itu diadakan di Mesir selepas tengah bulan 8 juga saya tidak dapat hadiri kerana sudah berada di Malaysia.

Sungguhpun begitu, saya telah menyediakan hadiah istimewa buat kalian. Pada sem yang lepas adik-adik tahun satu kos lughah (bahasa arab) mintak tolong ajarkan nusus adabi (syair dan satera arab) zaman Jahiliah. Ramai yang menyangka syair-syair dan sastera arab di zaman jahiliah dipenuhi dengan kata-kata yang buruk dan jauh dari panduan agama sahaja. Pun begitu, seandainya dikaji secara teliti kita akan dapati, sebahagian daripada teks-teks sastera pada masa itu mengandungi nasihat-nasihat yang bermanfaat dan unsur-unsur keagamaan yang boleh dijadikan tauladan. Sebahagian daripada mereka masih berpegang teguh pada agama-agama nabi terdahulu seperti Ahnaf (Nabi Ibrahim), Yahudi (Nabi Musa) dan Nasrani (nabi Isa) . Sebahagian daripada sastera mereka terkesan dengan unsur-unsur keagamaan dan sesuai untuk dijadikan panduan dalam menempuhi renjau kehidupan.

Berikut petikan wasiat seorang ibu ( A’mamah bte Haris ) kepada anak perempuannya di malam perkahwinan anaknya. Wasiat ini saya perolehi daripada kitab nusus tersebut. Moga-moga ianya dapat dijadikan sebahagian daripada panduan kita, khususnya buat sahabat-sahabat yang mahu mendirikan rumah tangga di musim cuti ini. Inilah hadiah yang mampu saya sediakan untuk kalian…WASIAT SI IBU KEPADA ANAK PEREMPUANNYA DI MALAM PERKAHWINAN

Apabila seorang anak perempuan bakal menjadi permaisuri kepada si suami, maka ibunya telah melemparkan butiran-butiran nasihat dan wasiat untuk dijadikan pedoman dalam mengharungi ranjau kehidupan sebagai seorang isteri:

Wahai anak perempuanku,

Sesungguhnya seandainya wasiat ini ditujukan buat seseorang yang memiliki adab yang mulia, nescaya ianya juga ditujukan buat dirimu. Wasiat ini merupakan peringatan kepada mereka yang alpa dan bekalan buat mereka yang senantiasa berakal.

Jikalau seorang perempuan berhajat kepada sebuah perkahwinan kerana ingin membantu kedua ibu bapanya dan semata-mata pengharapan keduanya terhadap wanita tersebut, maka kamu merupakan wanita yang tidak memerlukan perkahwinan. Akan tetapi seseorang wanita itu diciptakan untuk lelaki, begitulah juga halnya, seseorang lelaki diciptakan untuk wanita.

Wahai anak perempuanku,

Sesungguhnya engkau tidak pernah terpisah dengan suasana yang engkau miliki sebelum ini, hidup bersama keluarga, lalu engkau telah keluar dan gantikan sarang yang telah duduki selama ini berpindah menuju ke sangkar yang engkau tidak pernah engkau ketahui dan hidup bersama teman yang tidak pernah engkau rasai. Maka suamimu akan menjadi teman, pengawal dan raja ke atas dirimu, sedangkan kamu hamba buat dirinya, segera menyahut seruannya.Ambil perhatian dalam sepuluh perkara dari diriku (ibumu) sepuluh wasiat ini akan menjadi pemangkin dan ingatan buat dirimu:-

1. Temanilah suamimu dengan penuh rasa kesederhanaan.

2. Dampingilah suamimu dengan menjadi teman yang setia.

3. Hulurkanlah ketaatan yang jitu kepada suamimu.

4. Berdampinglah dengan suamimu pada setiap tempat dan waktu serta tunaikanlah setiap permintaannya.

5. Wahai anakku, jangan biarkan keburukanmu dilihat oleh suamimu dan jangan biarkan dia menghidu sesuatu darimu melainkan sewangi-wangi bauan.

6. Peliharalah waktu makan suamimu serta tenangkanlah tidurnya. Sesungguhnya rasa lapar suamimu merupakan nyalaan api yang membara, hilangkan rasa ngantuknya pula, merupakan sesuatu yang sangat dimarahi.

7. Peliharalah rumah dan hartanya serta pekalah terhadap dirinya dan anak-anaknya. Sesungguhnya kepekaan terhadap hartanya adalah sebaik-baik penghargaan.

8. Pekalah terhadap anak-anak dan maruah suamimu sesungguhnya kepekaan itu merupakan sebaik-baik pengurusan.

9. Jangan engkau dedahkan rahsianya dan jangan ingkari suruhannya kerana seandainya engkau dedahkan rahsianya, engkau tidak akan aman dari sikap curangnya, seandainya engkau ingkari suruhannya, perbuatanmu akan mengeruhkan hubungan antara dirimu dan suamimu

10. Wahai anakku, muliakanlah suamimu maka dia akan memuliakanmu, jadilah seorang wanita yang memahami jiwa suamimu, maka suamimu akan senantiasa bersamamu.

Ketahuilah anakku,

Sesungguhnya engkau tidak akan mencapai apa yang engkau idam-idamkan sehinggalah engkau berjaya datangkan reda suamimu terhadap dirimu. Moga-moga Allah datangkan kebaikan buat dirimu.


- Alhamdulillah baru selesai imtihan sedang tunggu natijah doakanlah yang terbaik buat diriku -

Terjemahan dan susun atur kata:

1. Usman Al-Amani
2. Abu Al-mawahib http://as-syazuli.blogspot.com/

11:18am 16/06/2009

Bait Maqabir
Dirasat Mansurah
Mesir.

Rujukan:

1. Nusus Mukhtarah minal Adabi fil Asril Jahili (Doktor Ahmad Faid Haikal)

No comments:

Related Posts with Thumbnails