Tuesday, April 6, 2010

Hafizul Husna dalam kenangan


 

Semoga bahagia disana

Pada hari Ahad yang lepas ketika sedang berehat di waktu petang, saya menerima satu panggilan daripada seorang akhawat yang sedang menuntut di Iskandariah: "Ustaz ana ada satu berita nak bagitau ust" Saya menjawab: "Erm apa dia?" Akhawat: " Ada kawan ust meninggal" Saya: " Siapa?" Akhawat: " Ust Hafizul Husna" Saya menjawab dengan nada yang agak terkejut: "Ha?"Akhawat: "Ana baru lagi dengar berita ni cuba ust tanya pihak PMRAM". Sebaik dengar berita tersebut saya cuba menghubungi beberapa sahabat di Kaherah namun mereka tidak dapat memastikan berita tersebut. Beberapa minit kemudian kawan serumah menerima sms dari pihak PMRAM memastikan kematian tersebut. Hanya Allah yang tahu perasaan ketika itu.

Allahyarham Hafizul Husna seperti yang ku kenali

Mungkin inilah kali pertama saya di uji dengan kematian sahabat karib. Allahyarham saya kenali sejak di Malaysia lagi ketika mana kami bersama-sama belajar di Nilam Puri. Beliaulah diantara orang pertama yang memperkenalkan dan mengajar saya matan Al-Jurumiah (kitab asas bagi ilmu nahu) matan yang saya masih gunakan sehingga hari ini untuk mengisi beberapa kelas di Mansurah.

Allahyarham merupakan seorang pelajar dan tenaga pengajar yang bijak dan cemerlang. Beliau berjaya mencapai taqdir Jaid pada tahun pertama di Kuliah bahasa Arab Kaherah Mesir ( Jarang-jarang pelajar yang mampu mendapat taqdir sebegitu di Kuliah Bahasa Arab ). Sikap beliau yang peramah dan pemurah menyebabkan beliau mudah mendekati semua orang. Ramai sahabat-sahabat yang walaupun baru sekali berjumpa dengan beliau menjadi rapat dan akrab dengan Allahyarham.

Kali terakhir saya berjumpa beliau ketika pulang ke kaherah baru-baru ini. Beliau bertanya saya hendak kemana, selepas mengetahui saya hendak ke Sabie' beliau terus menghantar saya (dengan motor yang digunakan Al-Marhum ketika kemalangan) ke Sabie' walaupun pada asalnya Allahyarham hendak ke tempat lain. Saya sempat berbincang dengan beliau beberapa perkara tentang persatuan dan lain-lain.

Tujuan beliau beli motor tersebut adalah untuk memudahkan pergi ke kuliah dan kelas-kelas talaqqi sekitar kaherah. Kerajinan beliau ke kelas-kelas talaqqi merupakan satu perkara yang ma'ruf, sehingga ada beberapa pihak yang menuduh Allahyarham ISMA kerana kesibukkan talaqqi menyebabkan beliau kurang ke program-program yang dianjurkan PMRAM. Tapi apa yang saya tahu beliau merupakan seorang penyokong dan pendokong PMRAM yang selalu berfikir untuk cara untuk memajukan dan menaikkan nama PMRAM.

Selepas periksa penggal yang lepas beliau pernah nyatakan hasrat dan berbincang untuk berkahwin dan sama-sama menyambung master di beberapa universiti di Mesir. Kekurangan pelajar-pelajar Malaysia yang mendalami Bahasa Arab menyebabkan timbul rasa tanggungjawab dalam diri kami untuk dalami bahasa Arab di bumi Mesir ini. Lulus atau tidak itu urusan Allah, apa yang lebih penting faedah dan ilmu yang boleh diperolehi. Saya amat berharap di luar sana akan wujud ramai sahabat-sahabat yang bercadang untuk menyambung hasrat beliau, ambil master di Universiti Al-Azhar atau mana-mana universiti di Mesir, kerana belajar di sini jelas jauh perbezaanya berbanding di universiti-universiti yang lain.

Kali terakhir Allahyarham menghubungi saya beberapa minggu lepas minta saya gantikan beliau mengajar kelas balaghah, kerana beliau sibuk dengan kelas-kelas lain. Hafizul Husna merupakan seorang guru dan sahabat yang insyaAllah tidak akan saya lupakan. Mari kita sama-sama sedakahkan al-fatihah dan doakan moga-moga Allah tempatkan beiau disisi orang-orang yang dicintaiNya. ( seandainya Allahyarham ada hutang duit,kelas dan lain-lain, sahabat-sahabat boleh tuntut hutang tersebut daripada saya dan beberapa sahabat-sahabat yang lain, insyaAllah kami akan cuba lunaskan )

Janji kita belum sempat ditunaikan,
kau pergi dulu meninggalkanku,
suatu hari nanti aku pasti menyusulimu,
tuk melunaskan janji tetapan Ilahi,
apa yang ku harapkan hanyalah satu,
moga kita bertemu semula di syurga,
nikmati kebahagiaan bersama selama-lamanya.

* terima kasih kepada sahabat-sahabat yang sudi menghadiri majlis tahlil untuk Alllahyarham di rumah kami malam kelmarin. Walaupun diadakan dalam keadaan tergesa-gesa dan kurang perancangan,kehadiran sahabat-sahabat menyempurnakan kekurangan dalam majlis tersebut. Moga-moga Allah ganjari kalian dengan rahmatNya.

* tidak lupa juga mari kita sama-sama hadiahkan al-fatihah kepada atuk saudara saya (Basiron) nenek Fathi, ayah kepada Idris Al-Syafie dan sekalian muslimin dan muslimat.

Selasa 9:40am,
Bait Al-Tijari,
Mansurah Mesir.
1 comment:

Shahida shahmi said...

semoga arwah abang pis (name pnggiln dlm keluarga) tenang disana bersama org2 yg beriman... insya allah, adik akan tunaikan harapan abang pis untuk khatam hafaz quran... nie dh masuk 8 tahun abang pis meninggalkan kami, walaupun adik masih berumur 10 tahun ketika abang pis meninggal.. masih terasa lagi detik kami sekeluarga mendapat berita dari Mesir.. sungguh memilukan.. doakan adik ye..Al-fatihah
(adik bongsu Nur Shahida Shahmi)

Related Posts with Thumbnails