Wednesday, January 5, 2011

Isu Bkan Melaka -sebab kita berjuang-


Penggabung PAS dan UMNO

Salam semua lama rasanya tidak menulis, lebih-lebih lagi berkaitan dengan isu-isu di bumi Mesir. Kelas, periksa, emosi mungkin menjadi sebab. Alhamdulillah hari ini Allah lapangkan masa serta berikan ilham untuk menulis

Ramai pengulas dan pengkritik memandang negatif sewaktu isu "Penggabungan UMNO dan PAS" di Malaysia tanpa memandang baik dan buruk penggabungan tersebut. Mungkin sukar untuk menerima perkara tersebut seandainya kita berfikir dan berjuang berdasarkan semangat untuk mempertahankan NAMA parti. Tapi seandainya kita berfikir untuk merealisasikan matlamat Islam, cadangan penggabungan tersebut sudah pasti akan dinilai sebagai satu perkara yang menguntungkan seandainya mereka UMNO boleh menerima dan mengikut syarat-syarat kita.

Saya tertarik dengan pandangan seorang tokoh politik PAS yang tidak menolak mentah-mentah cadangan tersebut sebaliknya beliau menyatakan: " Kalau UMNO nak bergabung dengan PAS mereka kena masuk PAS (ikut perlembangan PAS)" Pada hemat saya, tak kisahlah lepas pernggabungan tersebut nama PAS ditukar jadi UMNO dan lain-lain yang penting dasar, undang-undang tubuh serta pemimpin tertinggi yang dilantik mesti dari kalangan ulama' PAS.

ISU BKKIMM

Secara dasarnya saya memang tidak setuju dengan penubuhan IMAM bagi menaungi anak-anak Melaka di Mesir disebabkan kita sudah mempunyai satu persatuan BKKIMM yang terbukti berjaya memberi kebajikan kepada anak-anak Melaka, yang lebih membuatkan saya kagum sejak dari dulu lagi BKKIMM terkenal dengan kesederhanaannya.

Namun begitu, Menteri Besar Melaka telah hilang kepercayaan kepada BKKIMM disebabkan ada mulut-mulut pengampu yang menaburkan fitnah, lantas beliau terus tidak mengiktiraf BKKIMM dan menubuhkan IMAM. Besar kemungkinan akan berlaku perpecahan ahli seandainya kedua-dua persatuan ini beroperasi di rumah Melaka.

Pandangan peribadi

Pada hemat saya, seandainya perkara ini boleh diselesaikan secara baik tanpa perlu bertempur dengan mana-mana pihak ianya akan memberikan kebaikan kepada semua pihak. Kalaulah penubuhan IMAM boleh kita sifatkan sebagai satu penjenamaan baru kenapa kita mesti tolak? Seandainya pegawai menerima cadangan kita IMAM perlu ditubuhkan mengikut undang-undang tubuh serta dasar BKKIMM kenapa kita mati-matian melawan. Tuan Guru Nik Azik pernah menyatakan, seandainya UMNO menjalankan Hudud dan undang-undang Islam beliau akan (cadangkan) bubarkan PAS.

Apa yang kita perjuangkan NAMA atau DASAR?

Tapi seandainya pegawai tidak bersetuju dengan dasar dan syarat-syarat kita, saya rasa kita perlu berjuang habis-habisan mempertahankan BKKIMM.

Peringatan buat semua

1. Masalah yang berlaku dalam PAS di Malaysia dan kita disini, kita terlalu mudah menghukum orang yang kontra dengan pendapat kita. Saya terdengar suara beberapa pihak yang mudah menghujum dengan mengatakan mereka yang bersetuju dengan IMAM adalah UMNO dan akan menyokong kewujudan kelab UMNO di Melaka. Tak kurang juga ada yang mengunakan fasik, munafik, dan lain-lain. Nasihat daripada saya tak perlulah tuduh orang fasik, munafik dan lain-lain sebab kita tak layak menghukum orang kita pun tak tahu mana tempat kita di akhirat kelak syurga/neraka. Takut kita cakap orang begitu, tapi disisi Allah kita tergolong dalam golongan fasik dan munafiq. - nabi tak ajar cakap macam ini-

2. Tolong jangan burukkan nama PMRAM, dengan menuduh persatuan-persatuan lain seperti ISMA tidak ambil berat tentang isu ini, lebih-lebih lagi kalau kita berjawatan dalam persatuan takut kita menjadi sebab fitnah kepada PMRAM.  Orang yang tak bercakap tak semestinya bersetuju, janganlah kita rasa terlalu hebat bila kita berpeluang bagi pandangan lantas menghujum pihak lain yang tidak memberi pandangan mandum dan tidak cakna (moga Allah jauhkan kita dari sikap ujub). - ulama' mana yang berpendapat sebegini?-

Semua perlu bersatu dan berdoa untuk menyelesaikan masalah ini, jauhkanlah kalam-kalam yang boleh menyebabkan ukhwah kita sesama muslim semakin retak. Moga Allah selamatkan kita dari fitnah dunia dan akhirat.

9.48 am 6/1/2011
Bait Maqabir
Mansurah, Mesir.
Related Posts with Thumbnails