Thursday, February 18, 2010

NAMA-NAMA YANG DILARANG DIGUNAKAN


DILARANG NAMA YANG MEMBAWA KEPADA PENAFIAN PERKARA YANG BAIKNabi saw bersabda:


عن عمر رضي الله عنه قال, قال رسول الله صلي الله عليه وسلم:لأنهين ان يسمى رافع وبركة ويسار.


Daripada Umar RA berkata,Nabi saw bersabda,”Aku menegah daripada menamakan dengan nama Rafi’ (ketinggian)’,Barakah (keberkatan),dan Yassar (senang)”.

Hadis riwayat Tirmizi (sanadnya kuat).Dalam hadis yang lain, Nabi saw bersabda:
لا تسمين غلامك يسارا ولا رباحا ولا نجيحا ولا أفلح فإنك تقول أثم هو فلا يكون فيقول: لا


“Jangan namakan anakmu dengan nama senang, keuntungan dan kejayaan. Sebabnya adalah jika kamu bertanya adakah 'kuntungan' ada? Jika tidak ada, orang akan menjawab "Keuntungan tidak ada.”


Hadis sahih riwayat Muslim, Tirmizi dan Abu Daud


Imam Nawawi berkata: Ulama syafie berkata:


“Dimakruhkan memberi nama dengan nama-nama ini dan apa yang membawa kepada sebab larangan ini. Larangan ini adalah hanya makruh tidak haram.”LARANGAN NAMA YANG MEMUJI DIRI SENDIRISeorang wanita bernama Barrah (wanita yang sangat baik), Rasulullah saw bersabda
لاَ تُزَكُّوْا أَنْفُسَكُمْ اَللهُ أَعْلَمُ بِأَهْلِ الْبِرِّ مِنْكُمْ


“Janganlah kamu memuji diri kamu sendiri. Allah swt lebih mengetahui siapakah yang lebih baik dikalangan kamu.”Mereka bertanya: Apa yang kami hendak namakannyaBaginda menjawab: Zainab.

Hadis sahih riwayat MuslimPERHATIAN: Ini perkara yang banyak dilakukan oleh kebanyakan masyarakat melayu. Banyak nama yang menunjukkan memuji diri sendiri. Tidak kira nama orang cthnya dengan nama khairun Nisa (sebaik-baik wanita) ,nama blog atau id ym dengan 'mujahid' pejuang, syahid dll, nama kedai atau rumah dengan 'salafus soleh,tok guru dan sebagainya. Ini dilarang kerana termasuk dalam memuji diri sendiri.

Dipetik daripada:


http://akhisalman.blogspot.com/


6:26am 19/02/2010

Rumahku syurgaku, Bait Al-Tijari

Mansurah, Mesir


No comments:

Related Posts with Thumbnails