Saturday, November 8, 2008

WARQAHKU BUAT WARGA MANSURAH
MAAFKAN SAYA

sahabat-sahabat yang ku sayangi,

Ribuan kemaafan saya mohon daripada sahabat-sahabat sekalian, kerana terpaksa melepaskan jawatan yang ditaklifkan sebelum ini di dalam Unit Kelas Bimbingan Akademik (UKBA) . Satu malam fikiran saya terganggu disebabkan masalah ini. Hati ini rasa tidak tenang selagi tak menulis peristiwa sebenar yang telah berlaku. Moga-moga dengan penjelasan ini segala tohmahan dan fitnah dapat dihindarkan terutama daripada mereka yang tidak tahu pokok pangkal cerita

Sebenarnya saya ingin membantu DPMM dengan menyertai UKBA dalam usaha meningkatkan peratus kelulusan pelajar-pelajar di bumi Mansurah ini . Tapi disebabkan beberapa permasalan yang berlaku saya bertekad untuk letak jawatan kerana berpegang pada prinsip " AKU TAK KAN TUNDUK KEPADA KEZALIMAN".

Saya tak sangka, beberapa orang kepimpinan tergamak mendesak orang yang bertanggungjawab dalam perlantikkan pengarah UKBA supaya menukar pengarah UKBA yang telah dilantik secara tidak rasmi sebelum ini kepada pengarah yang lain.

Mereka memberikan alasan syariat tidak membenarkan disebabkan pengarah yang dilantik sebelum ini seorang perempuan. Janggal dan pelik dengan alasan ini, saya telah merujuk masalah ini kepada beberapa tokoh ilmuan di Mesir seperti Penasihat PMRAM Ust Hairul Nizam dan Pengarah Bait Muslim PMRAM ust Said Abd Qadir, hasilnya, mereka mengatakan tidak ada-ada apa masalah dalam syariat seandainya perlantikan itu dilaksanakan. Saya mengharapkan kepada mereka yang mengeluarkan pendapat tersebut berhari-hati ketika mengeluarkan pendapat. Kita masih belum layak lagi berfatwa, Gunakanlah pendapat ulama’ bukan pendapat yang anda ta’wil sendiri.Sebahagian sahabat-sahabat mempertikaikan dan mengatakan saya tidak wala' kepada pemimpin, suka melaga-melagakan orang, menghebohkan keburukan orang, tak nak ikut pendapat jemaah nak ikut pendapat sendiri, dan lain-lain kritikan disebabkan saya tidak setuju dengan pertukaran jawatan ini. Saya terima semua kritikan ini sebagai satu muhasabah, tapi sahabat-sahabat perlu meneliti punca sebelum menghukum seseorang.

Mereka yang mengatakan saya tidak wala' kepada pemimpin dan tak nak ikut pendapat jemaah sepatutnya bertanya kepada mereka yang mendesak supaya ditukar pengarah (UKBA) yang dilantik sebelum ini. Saya rasa mereka yang tidak wala' kepada pemimpin kerana mempertikaikan keputusan yang telah ditetapkan oleh pimpinan yang bertanggungjawab. Saya tak sangka, walaupun bebas dari tekanan mana-mana pihak, kita tidak cenderung menggunakan sistem syura yang telah ditetapkan oleh nabi dan meminta untuk menggunakan sistem demokrasi. Soalan saya kepada mereka, adakah cara dan sistem yang terbaik selain daripada sistem yang telah digunakan oleh para sahabat dan para nabi?

SISTEM SYURAH PADA ZAMAN NABI

Saya teringat sebuah kisah, saat kaum muslimin menawan sejumlah pasukan dari pihak musyrikin, Nabi saw mengadakan musyawarah bersama para sahabatnya ; Umar berpendapat agar dibunuh saja tawanan perang tersebut, adapun Abu Bakar berpendapat mengambil ganti rugi, dan akhirnya nabi pun memilih pendapat yang paling mudah diantara dua pendapat yang berpihak pada pendapat Abu Bakar, maka setelah itu Jibril –AS- turun kepada Nabi saw untuk membacakan ayat Al-Quran yang mennyokong pendapat Umar bin Khattab r.a

Allah berfirman : “Tidak patut, bagi seorang Nabi mempunyai tawanan sebelum ia dapat melumpuhkan musuhnya dimuka bumi. Kamu menghendaki harta benda duniawiyah sedangkan Allah menghendaki (pahala) akhirat (untukmu). Dan Allah Perkasa lagi Maha Bijaksana. Kalau sekiranya tidak ada ketetapan yang telah terdahulu dari Allah, niscaya kamu ditimpa siksaan yang besar karena tebusan yang kamu ambil” 1 setelah mendengar ayat tersebut maka Rasulullah saw dan Abu Bakarpun menangis, kemudian Umar datang dan menanyakan sebab mereka berdua menangis lalu mereka berdua memberitahunya.

Berdasarkan dalil diatas jelas sistem mesyuarat yang dijalankan oleh Nabi Muhammad s.a.w ada lah sistem syurah bukan sistem demokrasi. Oleh yang demikian kalau betul kita katakan kita berjuang kerana Allah dan berjuang di bawah naungan bendera islam, maka sunnah siapakah yang paling aula (utama) untuk kita ikuti, bentuk penjuangan mana yang menjadi panduan kita? sama-sama kita fikirkan.
Terus-terang saya katakan kedua-dua calon yang baru dan lama masing-masing mempunyai kelebihan, dan saya yakin dengan kebolehan kedua-dua calon mengepalai UKBA pada tahun ini. Saya pertahankan pengarah yang pertama, kerana pertahankan keadilan dan tak nak tunduk dan redha kepada kezaliman. Rasanya pimpinan yang desak supaya pertukaran jawatan itu dilaksanakan boleh fikir sendiri, apa perasaan mereka seandainya ada ahli-ahli DPMM yang mendesak supaya jawatan yang mereka pegang sekarang ditukar diatas sebab yang tidak munasabah. setelah menyiapkan gerak kerja untuk penggal ini, tiba-tiba ada yang menentang dan minta mereka letak jawatan. Apa perasaan anda? Ini tidak dikira zalim ke?

Kepada mereka yang suka membincangkan soal wala' dan bara', nasihat saya luaskan pemikiran anda, bukan semua keputusan pemimpin perlu kita ikuti, seandaiya ianya zalim dan menyalahi syariat maka kita tidak dibenarkan mengikutnya. Ini berdasarkan hadis nabi s.a.w:

كما قال صلى الله عليه وسلم: " لا طاعة لمخلوق في معصية الله"
Mafhumnya: "Tiada ketaatan kepada makhluk dalam perkara maksiat kepada ِAllah"2

Kita hanya wajib taat kepada perkara yang tidak menyalahi syariat dan bukan terhadap perkara yang zalim dan berbentuk maksiat kepada Allah.


Saya rasa kesal dan kecewa usaha saya untuk menyelesaikan masalah ni, bincang dengan penasihat dan beberapa pimpinan dianggap sebagai " penyibuk". Ikutlah, bagi saya, saya memang perlu ambil tahu sebab saya terlibat dalam organisasi UKBA sebelum ini. Dan saya tak pernah pelik apabila mendengar suara-suara seumpama ini, sebelum ini pun ada usaha-usaha yang dijalankan untuk yang jatuhkan saya dan beberapa sahabat yang lain. Kamu merancang perancangan yang jahat, Allah juga merancang, seseungguhnya sebaik-baik perancangan adalah perancangan Allah.

Nasi telah menjadi bubur, kita tidak mampu kembali ke masa yang lampau untuk mengelakkan kesalahan yang dilakukan terjadi. Orang mukmin tidak akan melakukan kesalahan yang sama berulang kali. Saya berharap agar apa yang telah terjadi dapat dijadikan iktibar dan pengajaran. Bertindaklah berdasarkan ilmu dan hikmah yang telah Allah berikan kepada kita bukan berdasarkan nafsu dan akal semata-mata.

Saya tahu ada sahabat-sahabat yang kecewa dengan keputusan yang telah saya buat, saya minta ribuan maaf kepada Exco Pendidikan diatas keputusan ini, begitu juga kepada sahabat-sahabat lain. Mungkin ada yang bertepuk tangan dan gembira diatas keputusan ini sambil berbisik: "Baguslah kurang sikit orang yang kritik persatuan". Terpulang kita marah dan kritik bukan sebab benci, tapi sayang kepada persatuan.

BERTAUBATLAH

Kepada mereka yang terlibat dalam usaha-usaha jatuhkan orang ni insaflah, muhasabahlah diri anda walaupun atas apa alasan kita kena fikir dan ingat satu perkara: " Matlamat tidak menghalalkan cara." Walaupun kita rasakan tujuan kita baik, tapi dengan jalan dan cara yang buruk, maka perbuatan dosa kita tadi tetap akan dihisab kelak.

Buat akhirnya, ingin saya sampaikan pesanan yang diberikan oleh seorang sahabat sewaktu saya di muhasabah dan dikritik ketika menjadi pimpinan suatu ketika dahulu, lebih kurang begini: " Bahry, seandainya orang marah dan kritik kita disebabkan kesalahan yang kita lakukan maka cubalah betulkan kesilapan tersebut, tapi seandainya orang marah kita disebabkan kebenaran dan hukum Allah yang kita cuba tegakkan maka abaikanlah.

Oleh yang demikian seandainya selepas warkah ini dibaca, ada sahabat-sahabat yang terasa hati saya minta maaf kerana saya tidak mencari reda dari anda tapi reda dari Allah. Saya tidak rasa bersalah untuk sebarkan perkara ini sebab sesuatu kezaliman itu memang perlu dijaharkan, lebih-lebih lagi dilakukan dihalayak ramai, tidak perlu disembunyikan, sahabat-sahabat boleh rujuk dalam kitab maui'zah mu'min atau ihya' ulumuddin untuk mengkaji kebenaran kalam ini. Apa yang saya tulis bukanlah fitnah atau rekaan semata-mata ianya berdasarkan kajian dan penyelidikan yang telah dijalankan. Insaflah wahai azhari dan azhariah sekalian, ingatlah sesuatu amalan yang kita lakukan, Allah tahu dan akan dihisab di akhirat kelak, kepada yang sudah terjebak, peluang untuk bertaubat masih luas, buangkanlah ego anda, mintalah maaf kepada Allah dan kepada sahabat-sahabat yang telah disakiti dan dizalimi oleh anda

Apa yang saya lakukan ini adalah semata-mata kerana Allah, saya sedia dikritik dan dimuhasabah serta bertanggungjawab seandainya apa yang saya nukilkan menyalahi syariat Allah atau kebenaran dan berbentuk fitnah.

Wallahua'lam

3.04am 8/11/2008
Bait Maqabir, Mansurah Mesir.

Rujukan:

1. Al-Anfal : 67-68
2. Sohih Bukhari, Muslim dan Musnad Ahmad

No comments:

Related Posts with Thumbnails