Tuesday, September 1, 2009

Pencerahan Terhadap Isu Semasa di Mansurah
Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah, sungguhpun terdapat beberapa permasalahan yang berlaku dalam Mesyuarat Agung Tahunan (MAT) dan pilihanraya baru-baru ni sehingga menarik perhatian presiden PMRAM untuk menegur salah laku tersebut, akhirnya Mat dan pilihanraya dapat diselesaikan sehingga penghujungnya. Moga-moga, segala permasalahan yang berlaku dalam pilihanraya tahun ini dan tahun-tahun lepas dapat diambil berat oleh pihak-pihak yang bertanggungjawab dan dapat diperbaiki dari semasa ke semasa. Kesalahan-kesalahan yang dilakukan oleh orang terdahulu perlu di perbaiki dan diubah agar tidak berulang pada masa hadapan. Buat pimpinan baru, semoga anda semua dapat menjalankan tugas-tugas yang Allah berikan kepada anda dengan penuh adil dan amanah kerana setiap yang di amanahkan Allah kepada kita akan dipersoalkan Allah diakhirat kelak.

Pada mulanya, saya tidak berniat untuk mengulas permasalahan yang berlaku sebelum, semasa dan selepas MAT, tapi memandangkan fitnah pilihanraya dan MAT berterusan saya rasa ada baiknya untuk berikan sedikit penjelasan. Moga-moga ianya akan mengurangkan fitnah yang tersebar di bumi Mansurah ini.

Saya rasa sedikit terkilan apabila terdengar suara-suara sumbang yang cuba mengatakan apa yang saya katakan pada MAT dan majlis-majlis sebelum ini satu fitnah dan agenda untuk memecah-belahkan ahli-ahli Mansurah. Saya minta maaf seandainya kadang-kadang saya emosi, lebih-lebih lagi bila mempunyai bukti yang kukuh terhadap sesuatu isu, tetapi kesalahan tersebut masih dipertahankan oleh sebahagian pihak. Apa salahnya kita berlapang dada mengaku kesalahan kita.

Alhamdulillah. sebahagian permasalahan dalam MAT baru-baru ini, telah berjaya diselesaikan di luar bersama mereka-mereka yang bertangungjawab dan saya rasa perkara ini tidak perlu dipanjangkan, cukuplah saya katakan saya mempunyai bukti terhadap apa yang saya katakan.

Pelik dan ganjil apabila sebahagian daripada kita walaupun sudah mempelajari khilaf dalam bab-bab feqah dan ilmu-ilmu lain, tapi tak mampu menerima perbezaan pendapat dalam urusan dunia, kalaulah urusan agama pun ada khilaf apatah lagi urusan dunia. Sepatutnya kita tidak boleh menuduh mana-mana ahli yang berlainan pendapat dengan pendapat kita sebagai pemecah-belah masyarakat, mereka layak memberikan pendapat mereka, terpulang kepada pimpinan untuk menilai dan memutuskan pendapat mana yang mereka mahu ambil, selagimana tidak bertentangan dengan syara'.Sentimen Al-Bahriyun

Pelik saya bilamana menerima meseg ym daripada seorang sahabat mengatakan ada sebahagian pihak yang mendakwa di dalam shoubox blog seorang sahabat terdapat golongan baru di Mansurah yang digelar sebagai al-Bahriyun. Mereka tidak putus asa untuk meneruskan perjuangan mereka. Mereka digelar al-Bahriyun kerana dikatakan sebahaiannya pernah belajar dengan saya dan pendapat mereka bertentangan dengan pendapat sebahagian orang lama. Mereka juga dituduh cube untuk menubuhkan persatuan baru, sebahagian daripada akhawat dipulau semata-mata bersependapat dengan mereka.

Saya jadi musykil, adakah kerana perbezaan pendapat mereka dilayan sebegitu rupa?. Saya yakin mereka bukanlah orang yang hendak memecah belahkan ahli. Kalau benar begitu, idea-idea tersebut tidak disumbangkan kepada DPMM sebaliknya disumbangkan kepada Nadi UMNO, ISMA dan lain-lain.

Hakikatnya, orang yang menuduh sebegitu dan melakukan perlakuan terkutuk itulah orang yang cuba memecah belahkan ahli. Pertandingan di dalam DPMM adalah seperti pertandingan di dalam PAS. Tidak sewajarnya ada yang cuba jatuh-menjatuhkan diantara satu sama lain.Sejarah pasti akan berulang

Sejarah kemenangan kerajaan Tatar terhadap kerajaan Islam Abbasiah dan Khawarizmi seharusnya dapat memberi pedoman pada kita semua, kekalahan kerajaan Islam pada ketika itu bukanlah semata-mata disebabkan kekuatan musuh tapi disebabkan sikap orang-orang Islam pada ketika itu yang suka jatuh-menjatuhkan diantara satu sama lain dan suka menumpukan perkara-perkara khilaf.

Moga-moga kita dapat menghayati peristiwa tersebut kerana sejarah buruk itu pasti akan berulang kepada-kepada mereka-mereka yang tidak ambil pengajaran daripada sejarah tersebut.Jom Belajar Berlapang dada dan Minta Maaf

Marilah kita sama-sama berlapang dada untuk mendengar pendapat mana-mana pihak dan tidak mudah menuduh mereka yang tidak sependapat dengan kita salah, pemecah-belah dan lain-lain selagimana pendapat mereka tidak bercanggah dengan syara'. Bagi mereka-mereka yang telah telanjur melakukan kesalahan, marilah kita turunkan ego untuk minta maaf kepada orang yang telah kita zalimi. Buangkanlah segala sifat mazmumah yang terkandung dalam diri kita dan cubalah perbaiki kelemahan-kelemahan diri dan persatuan kita. Moga-moga kita tetap akan kekal dalam perjuangan Islam sehingga ke akhir hayat.

Buat akhirnya saya memohon maaf atas segala kesilapan. InsyaAllah pada 15 hb ini saya akan pulang ke Malaysia. Teguran membina daripada sahabat-sahabat amat saya harapkan.

4:01am 14/08/2009
ait Salam
Murur,
Mansurah
Mesir.

No comments:

Related Posts with Thumbnails